MITÄ OVAT POHJANESTEET?

VEGETABLE GLYCERIN on kasvisglyserolia, jota käytetään yleisesti elintarvike- ja lääketeollisuudessa ja sitä voikin löytää useista kotona olevista tuotteista. Useissa voiteissa, nestesaippuoissa ja palasaippuoissa pohjana on juurikin kyseinen ainesosa. Käyttääksesi kasvisglyserolia kotona, et tarvitse monimutkaisia kemiallisia kaavoja etkä laborantin koulutustakaan. Esimerkiksi nestesaippuan tekeminen palasaippuoiden jämistä on äärimmäisen yksinkertaista. Kotikonstein on myös helppo valmistaa ammattimaista saippuakuplaliuosta. Oletko koskaan ihmetellyt isoja ja kestäviä saippuakuplia televisiossa tai näytöksissä? Kotona kuitenkaan omat saippuanestekokeilut eivät ole tuottanee kovinkaan kummoista lopputulosta ja kokeilut ovatkin jääneet unholaan. Ei huolta seuraavilla ohjeilla onnistuu niin saippuakuplat kuin nestesaippuankin tekeminen.

Nestesaippua

  • muutama palasaippuan jämä (noin yhden kokonaisen saippuan verran).
  • kaksi teelusikkaa glyserolia
  • eteerisiä öljyjä tai karamelliväriä

Raasta ensimmäiseksi kuuman kestävään astiaan saippuan palat. Kannellinen lasipurkki sopii tähän mainiosti koska se on tiivis ja sisältöä voi hölskytellä. Kiehauta litra vettä ja kaada se saippuaraasteen joukkoon. Huljuttele varovasti kunnes palasaippua on kokonaan sulanut. Anna jäähtyä ilman kantta huoneenlämpöiseksi. Lisää joukkoon glyserolia haluamasi määrä, sopivan juoksevuuden saavuttamiseksi. Sekoita voimakkaasti vatkaimella ja kaada pumppupulloon, nestesaippua on valmista käytettäväksi. Halutessasi voit tuunata nestesaippuan eteerisillä öljyillä tai muutamalla tipalla karamelliväriä. Aineksien suhteet ovat paljolti riippuvaisia palasaippuan laadusta, joten ne on tarkoitettu ohjenuoraksi saippuakemisteille.

Saippuakuplaliuos

  • 60ml akkuvettä (hanavesikin käy)
  • 50ml nestemäistä käsiastianpesuainetta
  • 50ml glyserolia
  • 20ml siirappia

Sekoita keskenään vesi, astianpesuaine ja glyseroli. Lisää lopuksi sekaan siirappi ja sekoita varovasti kunnes se on liuennut kokonaan joukkoon. Älä vaahdota, joten voimakasta ravistelua ei suositella. Puhallusvälineet on hyvä valita sen mukaan että liuosta tarttuisi mahdollisimman paljon niiden reunoihin. Esimerkiksi rautalangasta tehty kehys kannattaa tehdä punomalla tai kiertämällä useampi lanka yhteen. Saippuakuplia voi myös tuunata karamelliväreillä. Kaiken riemun keskellä kannattaa kuitenkin muistaa, että näistä kuplista saattaa jäädä tahmainen jälki lattioihin tai kalusteisiin.

PROPYLENE GLYCOL on kosmetiikassa ja elintarvikkeissa käytetty lisäaine. Propyleeniglykolia käytetään yleisesti tislattuun veteen sekoitettuna savukoneissa, joissa höyryn sakeutta pystytään säätelemään helposti veden ja propyleeniglykolin suhdetta muuttamalla. Propyleeniglykolia käytetään myös akryylipolymeeri- ja oasis kostuttimissa, sen hyvän kosteutta sitovan ominaisuutensa vuoksi. Käytä kostuttimissa aina steriiliä vettä, jota saa apteekista.

Kostuttimet

  • 50% steriiliä vettä (saa apteekista)
  • 50% propyleeniglykolia