TERVETULOA MAKUJEN MAAILMAAN!

Makutiivisteet ovat vähitellen hivuttautumassa myös kotikokkien resepteihin. Eikä mikään ihme, koska tiivisteillä on äärettömän helppo saada lisämakua esimerkiksi erilaisiin pirtelöihin, booleihin, jogurtteihin ja rahkoihin. Elintarvikearomeilla on myös helppo viedä leivonnaiset aivan uusiin ulottuvuuksiin. Lisäksi erityistä suosiota tiivisteet ovat saaneet proteiini- ja palautusjuomien lisänä, eikä vähiten kalorittomuutensa vuoksi. Koska makuaistimukset ovat hyvin henkilökohtaisia, löytyy myös tiivisteistä useita erilaisa makuja ja niiden yhdistelmiä, jotta jokainen varmasti löytää sen oman sosikkinsa. Rohkeasti kokeilemalla sattaa löytää jotain, josta aiemmin ei ole osannut edes haaveilla.

Seuraavat vinkit eivät ole kiveen hakattuja, vaan ne on luotu ohjenuoraksi ja niitä kannattaakin muokata omaan makuun sopiviksi. Hyvänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että makuaromeja kannattaa lisätä varovasti. Muutama tippa kerrallaan, aina välillä maistellen.

MAKUA JUOMIIN

Makutiivisteet ovat erinomainen valinta hiilihapotetun tai hanaveden piristämiseen. Niillä saa luotua myös mielenkiintoisia makuvivahteita erilaisiin kahvijuomiin ja teelaatuihin. Myös erilaiset makumaidot onnistuvat helposti, jo muutamalla tipalla.

Veden maustaminen:

Veden maustaminen on äärimmäisen helppoa, lisäät vain muutaman tipan suoraan vesilasiin tai -pulloon. Hiilihapotettuun veteen tiiviste kannattaa lisätä vasta hapotuksen jälkeen.

  • 0.25 desin vesilasi: 3-6 tippaa
  • 0.5 litran tuoppi: 10-15 tippaa (0.5 – 0.75 ml)
  • 1.5 litran pullo: 20-35 tippaa (1.0 – 2.0 ml)

Kahvin ja teen maustaminen:

Kahvin maustamiseen on kaksi tapaa, joko suoraan valmiiseen kahvikuppiin, jolloin jokainen voi maustaa helposti oman kahvinsa tai vaihtoehtoisesti kahvinporoihin ennen keittämistä. Suoraan poroihin lisätessä, laita suodatinpussiin mieleisesi määrä kahvia, jonka jälkeen tiputa muutamia tippoja tiivistettä porojen päälle. Classic flavors tuoteryhmän makuaromit on suunniteltu juurikin erilaisia kahvijuomia silmälläpitäen.

  • Kahvikuppi: 4-6 tippaa
  • Suoraan kahvinpuruihin: 4-6 tippaa per kuppi
  • Teekuppi: 4-6 tippaa

JOGURTTIEN JA RAHKOJEN MAUSTAMINEN

Suomalaiset syövät tällä hetkellä eniten maailmassa maustamattomia rahkoja ja jogurtteja. Voit näppärästi korvata marjat tai hedelmät rahkassa lempitiivisteelläsi.

  • Maitorahkan maustaminen: 5 tippaa per 2.5 dl

PIRTELÖN MAUSTAMINEN

Pirtelön tekeminen makuaromeja käyttäen on hyvin helppoa. Sekoita tehosekoittimella keskenään puoli litraa vaniljajäätelöä ja iso loraus maitoa. Lisää joukkoon 10-15 tippaa makutiivistettä ja sekoita uudelleen. Maista ja lisää tarvittaessa tiivistettä.

LEIVONTA

Makuaineiden käyttö on leivontateollisuudessa jo arkipäivää, mutta harvemmin vielä kotileivonnassa. Yllätä vieraasi ja tarjoa heille vivahteikkaita leivonnaisia, tai jännittävän makuisia jälkiruokavaahtoja tai rahkoja. Makutiivisteiden käyttökohteet ovat leivonnassa rajoittamattomat. Huomio kuitenkin että aromit saattavat hieman heikentyä niitä kuumennettaessa.